STÖDASSISTENT
Stödassistent arbetar med att förbättra förutsättningar och livsvillkoren för individer med funktionsnedsättningar. Det kräver ett etiskt och empatiskt förhållningssätt i kombination med teoretiska och praktiska kunskaper i pedagogik, kommunikation, samtalsmetodik och omsorgsarbete. Du ska även som stödassistent kunna handleda dina kollegor med din djupgående kunskap och kunna inspirera till ett bra resultat i verksamheten.
STUDIEUPPLÄGG
Studera på distans i din egen takt, utan fysiska sammankomster.
Utbildningen till stödassistent bedrivs på distans utan några fysiska sammankomster. Lektionerna och uppgifterna är är inte schemabelagda och du bestämmer din studietakt.
Lektionerna finns digitalt i kursplattformen och är uppbyggt med både inlämningsuppgifter och prov. All kommunikation och interaktion med utbildare sker via webbaserade verktyg på våran kursplattform.
UTBILDNINGSINNEHÅLL
Alla våra distansutbildningar är en sammansättning av olika utvalda kurser. Stödassistent har ett flertal kurser med ett särskilt fokus mot vård- och omsorgsarbete, samtalsmetodik, kommunikation, pedagogik och etiskt- och professionellt bemötande, samtidigt som du kommer att få en djupgående förståelse för människor med särskilda behov.
KURSPAKETET FÖR stödASSISTENT:
- Hälsopedagogik
- Handledning
- Specialpedagogik
- Vård och omsorg
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- Etik och professionellt förhållningssätt
- Funktionsnedsättningar
- Neuropsykiatriska sjukdomar
- Fysiska funktionsnedsättningar
- Intellektuella funktionsnedsättningar
- Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd
- Människan i utveckling
- Pedagogik
- Lagen om Stöd och Service
LÄRANDE I ARBETET
MÖJLIGHET TILL EN PRAKTIK PERIOD SOM BLIR ETT INTYG I DITT DIPLOM
Utbildningen innehåller en valfri arbetsbelagd praktik och innebär att vi intygar om att du även har de praktiska färdigheterna att arbeta som stödassistent. Det är eleven som ansvarar för att hitta en praktikplats och som då måste godkännas av utbildaren. Eleven kan då omsätta sina teoretiska kunskaper rent praktiskt i arbetslivet, samtidigt få in en fot på arbetsmarknaden redan under studietiden. Du bestämmer individuellt om hur och när du vill genomföra praktiken.
Läs mera om arbetsbelagd praktik
ANTAGNINGSKRAV
INGA SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER KRÄVS FÖR ATT STUDERA TILL stödASSISTENT.
Grundläggande datorkunskap och tillgång till dator och internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform. Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan studera på egen hand.
Vi rekommenderar en studietakt på 50 procent som motsvarar 18 timmar i veckan under två år för att färdigställa en distansbaserad utbildning.
EFTER UTBILDNINGEN
Efter avslutad utbildning så har du en bred kompetens att arbeta som stödassistent inom både den kommunala och privata sektorn. Du kommer att ha kunskaper och färdigheter inom områden som omsorgsarbete, pedagogik, samtalsmetodik och professionellt bemötande, men framförallt hur du arbetar med att förändra livsvillkoren för individer med funktionsnedsättningar.
EFTER UTBILDNINGEN HAR DU TEORETISKT- OCH PRAKTISKT KUNSKAP INOM:
- Kunskap i intellektuella, fysiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
- Kunskap om professionellt och etiskt förhållningssätt mot individer med särskilda behov.
- Kunskap om kommunikationsmetoder inom funktionshinderområdet.
- individanpassade pedagogiska metoder som kan användas för att öka omsorgstagarens självständighet och delaktighet.
- Kunskaper om hur du vägleder dina kollegor i arbetet.
- Kunskap om ditt ansvar och din yrkesroll som stödassistent.
MERA INFORMATION
Läs mera om arbetsrollen som stödassistent på framtid.se
Lönestatistik för en stödassistent ligger runt 32.500 kronor. Läs mera på yrkeskollen.se
Om du har frågor så kan du kontakta oss för mer information om utbildningen.