INTEGRATIONSPEDAGOG
Integrationspedagog arbetar med att ge nyanlända och asylsökande ett bättre liv i det svenska systemet. Du kommer arbeta som en vägledare och hjälpa nyanlända med kontakter i det svenska samhället, samtidigt som du med ett pedagogiskt förhållningssätt kunna förklara och framföra om vad som förväntas av den nya medborgaren. I dina arbetsuppgifter så innebär det att du har en förståelse för olika kulturer och en bred kompetens inom traditioner, familjestrukturer och integration.
STUDIEUPPLÄGGET
Studera på distans i din egen takt, utan obligatoriska fysiska sammankomster.
Utbildningen till integrationspedagog bedrivs på distans utan några fysiska sammankomster. Lektionerna och uppgifterna är är inte schemabelagda och du bestämmer individuellt din egen studietakt. Det innebär att du har möjlighet till att arbeta vid sidan av dina studier. Lektionerna finns digitalt i kursplattformen och är uppbyggt med både inlämningsuppgifter och prov. All kommunikation och interaktion med utbildare sker via webbaserade verktyg på våran kursplattform, e-post eller genom videosamtal via zoom.
UTBILDNINGSINNEHÅLL
Alla våra program är en uppsättning av olika kurser dom du läser på respektive utbildning. Integrationspedagog har ett flertal kurser som har en viss fokus på samtal och integration, samt en förståelse för kulturer och etnicitet.
Du kommer att lära allt från att kunna bedriva ett samtal med nyanlända till att förstå hur man integrerar dem bästa sätt i det svenska samhället. Att kunna ha den kombinerande kunskapen är en förutsättning för att kunna göra skillnad.
Läs mera under respektive rubrik:
- Etik och professionellt förhållningssätt
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- Professionellt bemötande
- Barn och ungdomar
- Kulturer och etnicitet
- Integration och samhälle
- Lågaffektivt bemötande
- Anknytningsteori
- PTSD
- Grundläggande samtalsmetodik
- Motiverande samtal
- Organisation och samhälle
- Socialtjänstlagen
- Pedagogik
- Handledning
LÄRANDE I ARBETET
Möjlighet till en praktik period som blir ett intyg i ditt diplom
Utbildningen innehåller en valfri arbetsbelagd praktik och innebär att vi intygar om att du även har de praktiska färdigheterna att arbeta som integrationspedagog. Det är eleven ansvarar själv för att hitta en praktikplats och som då måste godkännas av utbildaren för respektive program. Eleven kan då omsätta sina teoretiska kunskaper rent praktiskt i arbetslivet och samtidigt få in en fot på arbetsmarknaden redan under studietiden. Du bestämmer individuellt om hur vill genomföra momentet.
Läs mera om arbetsbelagd praktik
ANTAGNINGSKRAV
Inga särskilda förkunskaper krävs för att studera till integrationspedagog.
Vi rekommenderar grundläggande datorkunskap, språkkunskaper i svenska och engelska. Du behöver tillgång till en dator och internetanslutning med anledning av att vi bedriver utbildning som är helt distansbaserad läroplattform. Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad, planeringsförmåga och kan studera självständigt.
Rekommendationen är en studietakt på 50 procent. Det motsvarar 20 timmar i veckan och totalt två års studier till integrationspedagog. Du väljer dock självklart din egen studietakt och kan färdigställa det på kortare eller längre tid än rekommenderat studietakt.
EFTER UTBILDNINGEN
Efter avslutad utbildning så har du bred kompetens att arbeta professionellt med nyanlända och ensamkommande barn. Du kan arbeta inom den privata sektorn eller kommunal- eller offentlig verksamhet.. I din roll som integrationspedagog så kommer du att vara medveten om vad som krävs för en lyckad integration och kunna motiverande individer till förändringar i sin livssituation. Du kommer även kunna handleda annan personal i en gemensam strävan att skapa förändringar och lyckades med riktade insatser i samhället.
Efter utbildningen har du teoretiskt kunskap och kompetens inom:
- Att ha en förståelse för kulturer och etnicitet
- Att kunna bedriva samtal med professionella metoder
- Att förstå och genomföra integrationsinsatser i samhället
- Att kunna hantera konfliktsituationer och arbeta lågaffektivt
- Att kunna kunna arbeta professionellt med ett bra bemötande
- Att utifrån etik och moral kunna arbeta med människor
- Att kunna handleda och styra medarbetare i förändringsarbetet
MERA INFORMATION
Läs mera om integrationspedagog på framtid.se
Lönestatistik för en behandlingspedagog ligger runt 26.905 kronor. Läs mera på lönestatistik.se
Vid frågor kontakta oss för mer information om utbildningen till integrationspedagog.